De Cambodjaanse chaos, veel plastic en een prachtig eiland.

Sorry, not sorry. Maar het is alweer 4 weken geleden dat we schreven over onze eerste week in Cambodja. We hadden even geen zin om onze blogs bij te houden. Dus dat deden we dan ook lekker niet. Maar daarom nu extra veel leesplezier. En voor iedereen die wat meer op de hoogte gehouden willen worden zou ik zeggen: Volg ons op Instagram en daar krijg je wat vaker een update. Inmiddels hebben we Cambodja alweer enige tijd achter ons gelaten en vermaken we ons opperbest in Vietnam.

 

Cambodja is niet ons favoriete land geweest. Ondanks dat het op sommige plekken echt heel mooi is, het eten meestal lekker en de mensen zo nu en dan ook gewoon heel aardig zijn. Heeft het land ons hart niet gestolen. In ons vorige reisverhaal schreven we al over Siem Reap en Battambang. Onze volgende bestemming was Phnom Penh. Een redelijk chaotische drukke stad die ook niet helemaal veilig schijnt te zijn. Gelukkig hebben wij van dat laatste niet zoveel gemerkt!

 

In Phnom Penh hebben wij een bezoek gebracht aan de killing fields en het S21 museum. Hier krijg je informatie over de gruwelijke geschiedenis van Cambodja. Nog niet al te lang geleden vond er onder leiding van de Rode Khmer namelijk een verschrikkelijke afslachting plaats. 1 op de 4 Cambodjanen werden vermoord onder het regime van Pol Pot. In totaal zijn er tussen 1975 en 1979 bijna 2 miljoen mensen vermoord. Niet echt een vrolijke of gezellige dag dus. Maar wel onwijs indrukwekkend en goed om de geschiedenis van een land te leren kennen. Gelukkig konden we deze heftige dag afsluiten met iets luchtigers, want onze Franse vrienden uit Sri Lanka waren ook in Phnom Penh aangekomen. Een biertje in een van de drukke uitgaansstraten gaf ons voor even het gevoel terug te zijn in Bangkok.

Vanuit Phnom Penh hebben we weer een busje gepakt richting Sihanoukville. Dit plaatsje is de bestemming om door te reizen naar de eilanden in het zuiden van Cambodja. Nog geen 2 jaar geleden schijnt dit plaatsje zelf ook erg leuk en sfeervol geweest te zijn, maar op dit moment is het volledig overgenomen door de Chinezen en worden er mega hotels en casino’s gebouwd en is het een van de meest verschrikkelijke plekken die we gezien hebben. Gelukkig konden we nog mee op de laatst ferry zodat we hier geen nacht hoefde door te brengen. Helaas werd onze ervaring eenmaal aangekomen op Koh Rong (eiland) niet heel veel beter. Het ‘hoofd strand’ was redelijk chaotisch, druk en vol met plastic. Tel daarbij op dat er geen fatsoenlijke accommodatie te vinden was voor een betaalbare prijs en dan snap je dat we er wel een beetje klaar mee waren. We besloten dus om na 1 nachtje slapen weer de boot te pakken richting het kleine zusje van Koh Rong: Koh Rong Saloem.

 


En dat was een goede keuze! Wat een prachtig eiland. Dit was zoals je het je voorstelt. Helderblauw water, wit zand en een lekker (lees heet) temperatuurtje. Alhoewel we hier wel ook wat regen hadden, mocht dat de pret niet drukken. We hebben dus heerlijk 4 dagen gechillt op het strand. Genoten van lekker eten, een iets te luxe hotel en de prachtige omgeving.

Na onze mini-vakantie tijdens onze reis was het tijd om door te reizen naar Kampot. Onze laatste bestemming in Cambodja. Kampot is een heel relaxt dorpje aan een grote rivier. Kampot wordt vooral bezocht om vanaf hier ook de omgeving te ontdekken. Zo hebben we een scooter gehuurd en zijn we naar een prachtige peper plantage ‘La Plantation’ geweest waar we een rondleiding kregen en alles leerde over het kweken van de bekende zwarte peper. Natuurlijk moest er ook geproefd worden dus hebben we wel 10 verschillende soorten peper geproefd. Best heftig haha! Na een heerlijke lunch op de peper plantage was het tijd om onze scooter tocht voort te zetten over de mega hobbelige wegen van Cambodja. Het is een wonder dat we niet van de scooter afgestuiterd zijn. Maar hup, op naar Kep om daar de bekende Crab-market te bezoeken. Ook hier moest er natuurlijk geproefd worden. Je kan hier aan zee zo je krabbetjes aanwijzen, deze worden dan terplekke bereid en dan: smullen maar. Een leuke manier om eens écht verse krab te eten.

 

De volgende dag stapten we weer op de scooter en reden we een prachtige route naar Bokor National Park. Bovenop de berg is een oud ‘hill station’ vanuit de Franse koloniale tijd. Dit vroegere vakantieoord is ooit gebouwd zodat de Fransen even aan de hitte van Cambodjaanse laaglanden konden ontsnappen. Nu is het nog steeds heerlijk om even wat koelere temperaturen te ervaren (alhoewel die regenbui niet per sé had gehoeven…) en van het mooie uitzicht te genieten.

Na Kampot was het voor ons alweer tijd om Cambodja te verlaten. Een land dat hele mooie delen heeft, een aantal hele aardige mensen heeft, maar ook hele onaardige mensen. En een land waar het een enorme puinhoop is. Overal ligt plastic, afval en troep langs de weg. Het is een vrij chaotisch land, en niemand lijkt het wat uit te maken dat het land op deze manier langzaam maar zeker veranderd in een grote vuilnisbelt. Waarschijnlijk is het een gebrek aan kennis, maar het schouderophalende gedrag kan soms best frustrerend zijn. We hebben het uiteindelijk prima naar ons zin gehad in Cambodja, maar we vinden het niet erg om door te reizen naar Vietnam.

 

 

 

 

Liefs,

 

Adwin en Elsa

 

 

Recommended Posts